Godži (goji)


Podnadpis 1


Obrázek pouště

Godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnice:
kustovnice cizí (Lycium barbarum) a blízce příbuzné kustovnice čínské (L. chinense). Jedná se o vejcovité až podlouhlé bobule žlutooranžové až červené barvy. Kustovnice jsou opadavé keře s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými purpurovými květy, řazené do čeledi lilkovité a pocházející z Asie. Pěstují se zejména ve střední a severní Číně; plody a mladé listy jsou v asijských zemích součástí jídelníčku a plody a kůra kořenů jsou využívány v místní medicíně. Pražená semena z plodů slouží jako náhražka kávy, z listů se připravuje bylinný čaj.

Godži je v asijské medicíně využíváno již tisíce let. První písemná zmínka je v nejstarší dochované čínské knize o léčivých rostlinách, v díle Šen-nung pen-cchao-ťing (神农本草经) z druhého století před naším letopočtem. Na přelomu tisíciletí se godži objevilo i na trhu v Evropě a Severní Americe.

Godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnice:

Godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnice:


Podnadpis 2


Buňka 1 Buňka 2 Buňka 3
Buňka 4 Buňka 5 Buňka 5
Buňka 4 Buňka 5

  1. Položka 1
  2. Položka 2
  3. Položka 3

Wikipedia