Den otevřených dveří navštívilo na šest tisíc zájemců o studium

Univerzita přivítala uchazeče o studium.
Fotogalerie: autoři textu
Sobota 19. leden 2019, 14:49 – Text: E. Hrudníková, M. Hronová, M. Višňa, I. Pustějovská

Modré složky s logem UP pod paží a rychlý krok, aby se stihl nabitý program. To bylo poznávací znamení téměř šesti tisíc mladých lidí, kteří v sobotu dorazili do Olomouce jak ze všech koutů České republiky, tak i ze zahraničí. Někteří sami, jiní s kamarády nebo s rodiči využili Dne otevřených dveří a na vlastní oči si prohlédli Univerzitu Palackého a zjišťovali podrobnosti o budoucím studiu.

Univerzita se na uchazeče připravila parádně. K dispozici měli speciální autobusovou linku, aplikaci pro mobilní telefony, otevřenou knihovnu ve Zbrojnici, k prohlídce lákala Pevnost poznání, v areálu kolejí pak v mrazivý den přišly díky Správě kolejí a menz vhod čaj a káva, v menze bylo pro hladové návštěvníky jídlo za studentské ceny, v UPointu zase punč a ke koupi všemožný „UPartikl“.

Především byl ale na všech osmi fakultách připravený program nabitý informacemi o možnostech studia v Olomouci.

Snad to vyjde

S oblíbeným sloganem „Tahle fakulta je boží“ lákala do svých prostor uchazeče i další návštěvníky Cyrilometodějská teologická fakulta. Hned u vstupu dostali nejen první porci informací, ale třeba i skvělou palačinku. „Připravili jsme prezentace jednotlivých oborů, například sociální pedagogiky, sociální práce či teologických oborů. Studenti si nachystali i různé tvořivé dílny. Do hlavního programu jsme pak zařadili i workshop o dobrovolnictví,“ vypočetla Tatiana Matulayová, vedoucí katedry křesťanské sociální práce CMTF. Možné budoucí studenty podle ní nejvíce zajímají konkrétní informace. „Například u sociální práce se podrobně vyptávají na praxi, protože jdou na naši školu s vizí, že budou mít příležitost cestovat po celém světě a budou mít možnost poznat, co se děje v jednotlivých sociálních službách. Dotazy se liší také podle toho, jestli jsou to studenti prezenčního nebo kombinovaného studia. Ti druzí se ptají na organizaci studia, zda je zvládnutelné vedle práce a rodiny,“ doplnila Matulayová.

Teologickou fakultu si přišla prohlédnout i studentka z Chrudimi Adéla Vostradovská. „Studuju zdrávku, sociální činnost, a sem mě přivedla zvědavost. Slyšela jsem, že zdejší sociální pedagogika je super. Tak se jdu podívat. Olomouc je pro mě první volba, poradila mi ji moje učitelka a docela to, myslím, sedlo. Tak snad to vyjde.“

Individuální přístup boduje

Zlín, Ostrava, Znojmo, Třebíč, Jindřichův Hradec, ale také slovenská Žilina. I z těchto měst přijeli zájemci o studium práv. Fakulta tentokrát musela Den otevřených dveří prostorově přizpůsobit zahájené rozsáhlé dostavbě, ale na programu to nebylo znát. Uchazeči se mohli zapojit do simulovaného soudního jednání, obejít si informační stánky studijního a zahraničního oddělení, zjistit, jak funguje studentský spolek ELSA, nebo získat podrobnosti o navazujícím magisterském programu Evropská studia se zaměřením na evropské právo. Tradičně největší zájem byl o dva informační bloky, které si připravilo vedení fakulty spolu se studenty.

Během prvního bloku si pečlivě dělal poznámky Jan Mach, kterého čeká maturita na gymnáziu v Novém Městě nad Metují. „Na Olomouc jako univerzitní město jsem slyšel samou chválu, tak to chci tady taky zkusit. Přihlášku si podám na filozofickou fakultu a právě na práva. Líbí se mi, že olomoucká práva jsou jiná – individuálnějším přístupem a studijním programem,“ vysvětlil Jan Mach, který po skončení informačního bloku trpělivě čekal v řadě, aby si osobně popovídal se studenty.

Nejen vybaven informacemi, ale i malou zkušeností s rolí státního zástupce odcházel z fakulty Josef Marek. „Ta praktická ukázka soudního jednání se mi moc líbila, zvolený případ byl zajímavý. Soudní síň znám jen z televize, tak jsem se aktivně zapojil,“ řekl s úsměvem. Práva by chtěl studovat ze dvou důvodů. Je přesvědčen o vysoké uplatnitelnosti absolventů a láká ho společenská prestiž právnických profesí. „Obavy mám jen z náročnosti studia. Ale hodně mi pomohlo a motivovalo k podání přihlášky dnešní setkání se studenty.“

Do Olomouce z Karviné i ze Sibiře

Velký zájem byl také o ústavy, katedry a jiná pracoviště pedagogické fakulty. Uchazeči zaplnili auditorium fakulty už v 9.30, kde získali potřebné informace. Mnozí z nich si pak i vyzkoušeli testy studijních předpokladů nanečisto. „Zajímá mě angličtina se zaměřením na vzdělávání, dívala jsem se i na vychovatelství a speciální pedagogiku. Ještě ale nejsem rozhodnuta, co zkusím,“ přemýšlela nahlas Tereza Bryndačová, která nyní studuje na soukromé škole v Karviné předškolní a mimoškolní pedagogiku. V Olomouci, kterou jí doporučila třídní učitelka, už byla na prosincovém Dnu otevřených dveří. Tehdy navštívila filozofickou fakultu, zajímala se o psychologii. „Ta mě taky baví, ale zvládnout přijímací zkoušky tak, abych se tam dostala, je složité. Zkusím si testy nanečisto.“

Naopak k testům se nehrnula Viktorie Ryabyna, jejímž životním snem je hudba. „Celý život zpívám, chtěla bych studovat něco, kde se budu moci hudbě věnovat. Zkusím tedy muzikologii. Ještě před přijímací zkouškou se přihlásím na přípravný kurz. Měl by být v březnu. Olomouc mi učarovala, moc bych tady chtěla studovat,“ svěřila se na chodbě Uměleckého centra UP sympatická Ruska, která pochází ze sibiřského Nižněvartovska. V Rusku už absolvovala střední hudební a divadelní školu, v České republice je druhým rokem a nyní dokončuje gymnázium v Táboře.

Mimochodem mnozí z těch, kteří navštívili Den otevřených dveří na filozofické fakultě, byli snadno rozeznatelní. Kromě toho, že odcházeli vybaveni spoustou informačních materiálů, měli na bundách či kabátech připnutou i speciální placku s podobiznou Jana Palacha a jeho slovy „Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.“ Fakulta ji připravila jako upomínku 50. výročí upálení studenta pražské filozofické fakulty.

Poznat, jak funguje tělo

Do moderních prostor Aplikačního centra BALUO a Centra kinantropologického výzkumu mířili uchazeči za studijní nabídkou a doprovodnými aktivitami, které připravila fakulta tělesné kultury. Zájemci se mohli například dozvědět informace o fungování systému Vicon Vantage pro analýzu pohybu v prostoru, k vyzkoušení byla také virtuální realita ve sportovním prostředí nebo lezecká stěna.

Prim však i tady hrály informace o možnostech studia. Zatímco někteří ještě tápali a zjišťovali rozdíly mezi učitelskými tělovýchovnými programy, jiní šli na jistotu. „Od malička se věnuji sportu, plavu dlouhé krauly. Do budoucna bych ale chtěla lidem, zejména pak právě sportovcům, pomáhat,“ uvedla Katarina Jedličková, která do Olomouce přijela pro informace o studiu fyzioterapie ze slovenské Trnavy. Se stejným úmyslem dorazil i její plavecký kolega Matouš Rejman z Pardubic. „Tréninky máme poměrně náročné, klouby jsou za tu dobu, co plavu, už opotřebované, mám s tím docela problémy. Už jsem obešel několik fyzioterapeutů, ale přijde mi, že každý na to má jiný názor. Tak si chci vytvořit svůj vlastní pohled, poznat, jak tělo funguje,“ prozradil student sportovního gymnázia.

Uzdravovat i zachraňovat

Dveře se od rána netrhly ani na Teoretických ústavech, kde své studijní programy prezentovaly lékařská fakulta a fakulta zdravotnických věd. Uchazeče o studium medicíny v zaplněné velké posluchárně děkan Milan Kolář přivítal ujištěním, že si během studia sáhnou několikrát na dno svých sil. Zároveň ale nabídl pomocnou ruku svou i svých kolegů.

„S informacemi, které jsem dostal, jsem spokojený. Vlastně ani nevím, proč jsem se pro zubní lékařství rozhodl. Nějak mi to přišlo na mysl asi před dvěma lety. Možná proto, že je zubařů nedostatek,“ řekl Jakub Černota ze Vsetína, který z Teoretických ústavů spěchal ještě do centra na prohlídku kliniky zubního lékařství.

Vedle informací o studiu mohli zájemci na lékařské fakultě nahlédnout i do řady odborných učeben a laboratoří či knihovny. Například o prohlídku Centra telemedicíny, simulátorů a praktických dovedností byl takový zájem, že tu byla téměř celé dopoledne stálá fronta.

A nezastavili se ani zaměstnanci a studenti na pracovištích fakulty zdravotnických věd, kde zájemci mohli například zhlédnout simulaci porodu nebo si vyzkoušet práci záchranáře. „Před časem jsem se díky nejlepšímu kamarádovi stal dobrovolným záchranářem Červeného kříže a dost mě to chytlo. A tak jsem si řekl, proč to nezkusit a nestát se záchranářem profesionálním. Přihlášku si budu podávat asi na čtyři školy, ale nejvíce bych chtěl právě sem do Olomouce,“ prozradil Damián Šimek z Ružomberoku.

Fakulta zdravotnických věd nabídla také několik nových studijních programů, mimo jiné ergoterapii. „Věřím, že nabízených patnáct míst zaplníme. Uchazeči se k nám chodí ptát hlavně na fyzioterapii, kde je každým rokem obrovský převis poptávky, ale měli jsme tu i několik zájemců, kteří přišli cíleně za tímto novým oborem,“ uvedla Anita Můčková z ústavu fyzioterapie.

Otevřené laboratoře lákaly

Přírodovědecká fakulta lákala kromě jiného na špičkovou techniku a na pokusy, k vidění byly i moderní laboratoře. Právě tato fakulta byla cílem sobotní cesty Kateřiny Vildomcové. „Zajímá mě molekulární biologie, genetika a experimentální biologie. Na přijímacích zkouškách musím být dobrá z biologie a chemie. Snad se mi to podaří a jednou budu pracovat v laboratoři. Chtěla bych do výzkumu,“ prozradila svůj sen gymnazistka z Opavy. Daleko na Den otevřených dveří to naopak neměl student Technického lycea Pavel Krajčovič. Olomoučan si pro informace na přírodovědeckou fakultu přišel s rodiči a zajímal se o aplikovanou informatiku. „Nejdřív ale musím zvládnout maturitu. Tak snad to vyjde,“ usmíval se mladý muž.

Na Univerzitu Palackého v Olomouci se v roce 2018 přihlásilo přes 25 tisíc uchazečů o studium, podobně jako o rok dříve. 

Další fotografie, tentokrát od Vojtěcha Dudy,  si můžete prohlédnout na univerzitním facebooku ZDE.

Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje na osmi fakultách téměř 22 tisíc studentů, což tvoří pětinu obyvatel Olomouce. 

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)