Jíme lokálně, myslíme globálně: Konference o udržitelném stravování spojila odborníky i praxi

Foto: Alžběta Gregorová
Středa 1. říjen 2025, 11:00 – Text: Oddělení pro vnější vztahy a inovace PdF UP

V prostorách Kaple Božího Těla a Atrium Konvikt Univerzity Palackého se uskutečnila odborná konference s názvem Jíme lokálně, myslíme globálně, která proběhla v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje 2025. Akci pořádala Pedagogická fakulta UP s katedrou antropologie a zdravovědy, Centrem výzkumu zdravého životního stylu a Centrem celoživotního vzdělávání ve spolupráci s ambasadory udržitelného rozvoje. Záštitu převzal děkan fakulty Vojtech Regec a senátor Parlamentu České republiky Marek Ošťádal.

Konference přilákala během dne přibližně stovku účastníků z řad akademiků, pedagogů, pracovníků školních jídelen, studentů, zástupců státní správy i producentů regionálních potravin. Atmosféra setkání byla přátelská a inspirativní, nechyběla bohatá diskuse ani možnost navázání nových kontaktů. Účastníci ocenili také doprovodný program, který nabídl praktické ukázky i prostor k ochutnávkám a konzultacím přímo s lokálními producenty.

V úvodním proslovu proděkanka pro vědu, výzkum a doktorská studia Michaela Hřivnová zdůraznila význam propojení lokálních a globálních perspektiv: „Pokud budeme podporovat lokální producenty, zkracovat dodavatelské řetězce, pracovat se sezónností a učit žáky, že kvalita potravin má přímou vazbu na zdraví i životní prostředí, přispějeme tím ke globální změně, která je naléhavě potřebná.“

Program konference nabídl širokou škálu odborných příspěvků věnovaných reformě školního stravování, příkladům dobré praxe i možnostem podpory regionálních potravin. Své zkušenosti prezentovali zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zdravotního ústavu, Státního zemědělského intervenčního fondu, regionálních družstev i samotných školních jídelen. Významnou část diskusí tvořila také témata spojená s nutriční gramotností, environmentálními dopady stravování a rolí pedagogických fakult při formování postojů mladé generace k udržitelnosti.

V odpoledním bloku dostali prostor i samotní producenti a zástupci farem, kteří přiblížili své zkušenosti s uváděním lokálních surovin do praxe. Zazněly rovněž příspěvky věnované možnostem školních jídelen při zohledňování dietních omezení a širší úloze škol v podpoře zdravého životního stylu. Konference byla zakončena společnou diskusí a evaluací, která otevřela další perspektivy spolupráce mezi akademickou sférou, školami, státní správou a praxí.

Organizátoři vyjádřili poděkování všem partnerům a donátorům, bez jejichž podpory by se akce nemohla uskutečnit v takto pestré podobě. Celý den potvrdil, že udržitelné stravování není pouze otázkou výživy, ale komplexní výzvou propojující zdravotní, environmentální i vzdělávací rozměr. Konference tak přinesla nejen odborné poznatky, ale také konkrétní inspiraci k praktickým krokům, které mohou být uplatněny v každodenním životě školních jídelen, domácností i širších komunit.

 

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)